Jadłospis Mokronosek | 11.12.2017 – 15.12.2017

Zobacz, co pysznego dzisiaj zjemy. Dietetyczny jadłospis Mokronosku. Mniam!

Poniedziałek11.12.2017

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku. Chleb wiejski na zakwasie z masłem, twarożkiem truskawkowym. Herbata z róży i czarnej porzeczki. Jabłko do gryzienia.

Zupa i deser

Kapuśniak z włoskiej kapusty z jarzynami, kiełbasą, ziemniakami, pomidorami i zieleniną. Kisiel truskawkowy (domowy) z kleksem jogurtowym. Herbata leśna.

Drugie danie

Schab w sosie cebulowym, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego i marchewki. Kompot wieloowocowy.

Wtorek12.12.2017

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku. Kanapki z masłem szczypiorkowym, serem żółtym „gouda”, roszponką i pomidorem. Herbata z cytryną. Jabłko do gryzienia.

Zupa i deser

Biały barszcz z jajkami, ziemniakami, chrzanem, majerankiem i śmietaną 12%. Banan z chrupkami kukurydzianymi. Woda.

Drugie danie

Pęczak z warzywami, zieleniną i serem żółtym „gouda”. Napój wiśniowy.

Środa13.12.2017

Śniadanie

Makaron „Gwiazdki” na mleku. Chleb wieloziarnisty z masłem, pastą z ryby gotowanej i warzyw oraz papryką czerwoną. Herbata z róży i malin.

Zupa i deser

Zupa z soczewicy czerwonej z grzankami, koncentratem pomidorowym, czosnkiem, warzywami na rosole. Sałatka wieloowocowa z pestkami dyni i żurawiny. Woda.

Drugie danie

Makaron ze szpinakiem, masłem, czosnkiem i serem „Feta”. Napój miętowo – cytrynowo – miodowy.

Czwartek14.12.2017

Śniadanie

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane, masło, rolada indycza w otrębach owsianych, ogórek kiszony, pomidor i sałata. Herbata żurawinowa. Jabłko do gryzienia.

Zupa i deser

WIGILIA W PRZEDSZKOLU.

Barszcz czerwony z uszkami , pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. Łakocie świąteczne; pierniczki, mandaryni, serniczki, makowce. Herbatka rumiankowa.

Drugie danie

Ryba w płatach migdałowych, kasza jaglana z koperkiem, sałata z sosem winegret. Kompot z suszu.

Piątek15.12.2017

Śniadanie

Chleb pszenno – żytni z masłem chrzanowym, rukolą, szynką z piersi kurczaka i pomidorem. Kakao. Marchew i śliwki do gryzienia.

Zupa i deser

Zupa jarzynowa z ziemniakami, śmietaną 12% mięsem i zieleniną. Deser jabłkowy z prażonym słonecznikiem i jogurtem naturalnym. Herbata z róży.

Drugie danie

Kotleciki mielone, ziemniaki z zielonym groszkiem, surówka z białej rzodkwi, marchewki, zielonej pietruszki i jogurtu naturalnego. Kompot śliwkowy.

Lista alergenów.

Dyrekcja Mokronoska zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu.

Kategorie