Jadłospis Mokronosek | 14.05.2018 – 18.05.2018

Zobacz, co pysznego dzisiaj zjemy. Dietetyczny jadłospis Mokronosku. Mniam!

Poniedziałek14.05.2018

Śniadanie

Sucharki na mleku. Chleb razowy z masłem, pastą z sera żółtego „goudy” i jajek, szczypiorku z pomidorem. Herbata rumiankowa.

Zupa i deser

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami po myśliwsku (kmin i kiełbasa). Tarte jabłko w chmurce jogurtowej z żurawiną. Herbata malinowa.

Drugie danie

Fileciki drobiowe w ziołach, ryż z zielonym groszkiem, surówka z marchwi i selera. Kompot porzeczkowy.

Wtorek15.05.2018

Śniadanie

Kasza kukurydziana na mleku. Chleb pszenno – żytni z masłem, filetem drobiowym (pieczonym), sałatą i pomidorem. Herbatka leśna. Jabłko do gryzienia.

Zupa i deser

Zupa zielonego groszku z grzankami na rosole. Andruty z masą twarogowo – porzeczkową. Herbata truskawkowa.

Drugie danie

Filet rybny, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Kompot wieloowocowy.

Środa16.05.2018

Śniadanie
Kasza manna na mleku. Chleb słonecznikowy z masłem, sałatą, pastą z ryby (pieczonej) i warzyw. Herbata miętowa. Jabłko do gryzienia.
Zupa i deser

Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem, czosnkiem i śmietaną 12%. Jogurt brzoskwiniowy z biszkoptem. Woda.

Drugie danie
Spaghetti z kiełbasą i sosem warzywnym oraz serem żółtym „gouda”. Kompot wieloowocowy.

Czwartek17.05.2018

Śniadanie
Płatki jęczmienne na mleku. Chleb graham z masłem i twarożkiem (ser półtłusty, jogurt naturalny, szczypiorek i rzodkiewka) i pomidorem. Herbata leśna. Jabłko do gryzienia.
Zupa i deser
Zupa z soczewicy z jarzynami, majerankiem, ziemniakami i zieloną pietruszka. Kisiel truskawkowy z kleksem jogurtowym. Woda.
Drugie danie

Pulpety indycze w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej. Kompot z jabłek i mięty.

Piątek18.05.2018

Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku. Bułka „Veka” z masłem, roladą indyczą, sałatą, papryką czerwoną i ogórkiem świeżym. Herbata rooibos. Jabłko do gryzienia.
Zupa i deser

Zupa pomidorowa z warzywami, zacierką, zieloną pietruszką i śmietaną 12%. Deser bananowy (banan, jogurt naturalny, herbatnik, żurawina). Woda.

Drugie danie

Jajko sadzone, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka. Kompot wiśniowy.

Lista alergenów.

Dyrekcja Mokronoska zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu.

Kategorie